GTN / GTIN یا شناسه تجاری فراورده

GTN / GTIN یا شناسه تجاری فراورده

GTN یا GTIN که مخفف (Global Trade Identification Number) می باشد و به آن شناسه جهانی اقلام تجاری فراورده نیز اتلاق می شود. این شناسه ی اختصاصی برای هر فراورده در سطح جهان می باشد که از آن برای شناسایی محصول مورد نظر در سراسر جهان از آن استفاده می شود و طبق استاندارهای سازمان GS1 صادر می شود.
اقلام تجاری می‌تواند هر نوع جنس (محصول یا خدمات) باشد، که نیاز داریم اطلاعاتی از پیش تعیین‌شده در مورد آن به دست آوریم. این قلم کالا می‌تواند در هر نقطه از هر زنجیره‌تامین برای داد و ستد بین طرف‌های تجاری، قیمت‌گذاری، سفارش یا صورتحساب شود.
کالاهای تجاری به ‌وسیله شماره GTIN با ۴ نوع ساختار، شماره دهی می‌شوند. این چهار ساختار شاملGTIN-8 ،GTIN-12، GTIN-13 و GTIN-14 است. انتخاب ساختار GTIN مناسب بستگی به طبیعت قلم کالا و قلمرو کاربرد مربوطه دارد.
کاربرد اصلی سیستم GS1 شناسایی اقلامی است که نیاز است در پایانه‌های فروشگاهی (POS) اسکن شوند. هر یک از این اقلام باید با یک شماره‌ی GTIN-13 یا GTIN-12 شناسه دار شوند. اگر کالای تجاری خیلی کوچک باشد و فضای کافی برای چاپ GTIN-13 و یا GTIN-12 وجود نداشته باشد، از GTIN-8 استفاده می‌شود.( مثلا کالاهای ساخت کشور آلمان)
طول ثابت این کد در طرح برچسب اصالت کالا، ۱۴ رقم می باشد که رقم اول این شناسه بیانگر سطح بسته بندی فراورده می باشد و بسته به سطح بسته بندی می تواند عددی بین ۰ تا ۹ را شامل شود.معولا در کوچکترین واحد بسته بندی SP0 یا سطح صفر لحاظ می گردد. بنابراین عدد صفر قبل از GTIN ، معرف سطح بسته بندی محصول خواهد بود و می تواند عددی از صفر تا ۹ را در برگیرد. این شناسه در در چهار حوزه ‌خرده‌فروشی، انبارداری، بیمارستان‌ها و در انتقال پیام‌های تجاری کاربرد دارند.
در طرح برچسب اصالت ساختار GTN را ۵ بخش تشکیل خواهد داد:
بخش اول : سطح بسته بندی( رقمی بین ۰ تا ۹)
بخش دوم : کد کشور )که عددی سه رقمی است و برای مثال این عدد برای کشور ایران مقدار ۶۲۶ ثبت شده است )
بخش سوم : کد شرکت ( عددی پنج رقمی می باشد و برای هر شرکت تولید کننده کارکتر ثابتی می باشد)
بخش چهارم: سریال کالا ( عددی رندوم و یونیک می باشد و طول آن چهار رقم می باشد)
بخش پنجم : رقم کنترل (رقم کنترل آخرین رقم (سمت راست)GTIN است. این عدد از طریق همه ارقام دیگر محاسبه می‌شود، به‌منظور اطمینان حاصل از اینکه بارکد به‌صورت صحیح اسکن شده باشد یا که آن عدد به‌درستی تشکیل‌شده است)

GTN در سطر اول برچسب اصالت کالا چاپ می گردد.این عدد همان کارکتری است که زیر بارکد میله ای، روی محصولات چاپ شده است.( همانند تصویر زیر)

تعداد این ارقام برروی محصولات معمولا ۱۳ رقم می باشد. از آنجایی که در اکثر کشورها همانند ایران کدهای مورد استفاده ۱۳ رقمی و در موارد محدودی حتی ۸ رقمی می باشد( مانند فراورده های تولید در آمریکا،آلمان و …) در این گونه موارد با گذاشتن ۱ یا ۶ صفرقبل از عدد ، تعداد آن می بایست به ۱۴ رقم تبدیل گردد.
با بررسی بارکد به راحتی می توان فهمید که مثلا جنس خریداری شده چینی است یا در کشور دیگری ساخته شده است. GTN محصولاتی که در چین تولید شده اند با یکی از اعداد ۶۹۰/۶۹۱/۶۹۲ شروع می شوند.در طرح برچسب اصالت برای تبدیل این اعداد ۱۳ رقمی به ۱۴ رقم ، به ابتدای این عدد یک صفر اضافه می گردد که مشخص کننده سطح بسته بندی می باشد و با توجه به ارتباط این کد در این سطح (Unit Of Use ) رقم مربوطه می بایست صفر بوده و شرکت های چاپ برچسب اصالت کالا باید در سطوح بسته بندی بعدی خود باید نسبت به ارتقاء این رقم به صورت پله ای هماهنگ با الگوی تعریف شده در پروتکل اجرای چاپ برچسب اصالت، در بخش تجمیع داده ها ( Data Aggrigation ) با ایجاد توالی نسبی بین سطوح مختلف فراورده های سلامت محور اقدام نمایند.
نکته بسیار مهم:
عدد صفر GTIN/GTN فقط برای شرکت های دارویی نیازمند تغییر است و فرایند صدور شناسه مادری یا (Aggrigation) که در ستون بعدی به آن می پردازیم فقط در شرکت های وارد کننده یا تولید کننده اقلام دارویی قابل استفاده می باشد.فلذا شرکت های وارد کننده یا تولید کننده اقلام آرایشی بهداشتی، مکمل و تجهیزات پزشکی نیازمند ورود به این بحث نمی باشند.
استاندارد GTIN/GTN یا شماره جهانی اقلام تجاری، یکی از مهم ترین عناصر تشکیل دهنده GS1 برای شناسایی اصالت و یونیک بودن اقلام تولیدی در کشورهای مختلف به کار می رود.به طور مثال در برچسب اصالتی که GTIN/GTN با ۰۶۲۶ شروع می شود ، می توان با جست و جو در جدول کد کشورها و بدون در نظر گرفتن صفر ابتدای GTIN/GTN ، می توان پی برد که این کد مربوط به کشور ایران است و فراورده ای که این کد بر روی آن چاپ گردیده، در این کشور تولید گردیده است.جالب است بدانید که این کد قابل جعل یا اشتباه نیست و هیچ تولید کننده ای در هیچ کشوری نمی تواند آن را خلاف چیزی که هست اعلام نماید و یا با کد کشور دیگری بر روی محصول خود چاپ نماید. بنابراین می توان گفت که بارکد میله ای موجود بر روی کالاها فیلتر بسیار مطمئنی برای پی بردن به اصالت کالا و کشور تولید کننده آن فراورده می باشد.

1 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید?
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *