ریبون خودپرداز | نکات خرید ریبون دستگاه پوز و کارتخوان
ریبون خودپرداز، دستگاه های پوز و کارتخوان ها یکی از ملزومات مورد نیاز این چاپگرها هستند که قبل از خرید ریبون باید این نکات را درباره آنها بدانید!
با پیشرفت تکنولوژی به ویژه در حوزه ارتباطات و اطلاعات، بسیاری از روش های کار و تجارت تغییر پیدا کرد. یکی از عمده ترین این تغییرات حذف تدریجی پول نقد و رواج کارت های بانکی، دستگاه های خودپرداز، دستگاه های پوز و کارتخوان بوده است. با شیوع بیماری کرونا، این روند تسریع پیدا کرد. زیرا یکی از راه های سریع انتقال ویروس، پول نقد شناخته شد. به یک باره دستگاه های کارتخوان در تمام فروشگاه ها و مغازه های کوچک و بزرگ ظاهر شد، طوری که دیگر کسی با پول نقد معامله نمی کرد. یکی از ملزومات در چنین دستگاه هایی جوهرهای مخصوصی هستند که ریبون خودپرداز نام دارند. در ادامه مقاله این جز کوچک اما ضروری و پرکاربرد را معرفی خواهیم کرد.
چاپ رسید در دستگاه خودپرداز چگونه است؟
با تغییرات تکنولوژیکی در دنیای کار و تجارت امروز و کاهش تدریجی پول نقد، دستگاه های خودپرداز به سرعت رواج یافتند. این دستگاه ها را می توان در همه جا از جمله بانک ها، فروشگاه ها، جایگاه های گاز و بنزین، خیابان ها و معابر شهری و روستایی مشاهده کرد. افراد برای انتقال پول، واریز قبوض یا برداشت پول نقد از این دستگاه ها استفاده می کنند. در پایان می توانند گزارش تراکنش بانکی انجام شده را به صورت رسید چاپی دریافت کنند. برای این منظور نوعی پرینتر کوچک در پشت این دستگاه ها تعبیه می شود. در ادامه این پرینتر و جوهر آن را معرفی خواهیم کرد.
پرینترهای امروزی از سیستم ها و مکانیزم های مختلفی برای چاپ استفاده می کنند و هر روزه انواع متنوع و مدرنی از آنها وارد بازار می شوند. پرینتر سوزنی، پرینتر لیزری، پرینتر حرارتی، پرینتر جوهر افشان از جمله انواع پر کاربرد پرینترها هستند. پرینتر سوزنی قدیمی ترین شکل پرینتر است و عملکردی مشابه ماشین تحریر دارد. این نوع پرینتر از مکانیزم ضربه ای استفاده می کند. نحوه کار به این صورت است: هد چاپگر به جلو و عقب یا بالا و پایین، حرکت می کند؛ این هد از چندین سوزن یا پین ریز که به شکل ماتریسی کنار هم چیده شده اند، تشکیل شده است؛ نواری آغشته به جوهر (به نام ریبون) بین هد چاپگر و کاغذ چاپ قرار دارد؛ هر کاراکتر در چاپ حاصل از پرینتر سوزنی نتیجه ضربه به ریبون و ایجاد یک نقطه سیاه روی کاغذ است. کاراکترها در کنار هم نوشته و اعداد را نمایش می دهند.
پرینتری که معمولا در دستگاه خودپرداز وظیفه چاپ رسید را بر عهده دارد، از نوع پرینتر سوزنی است. ریبون این دستگاه ریبون خودپرداز نام دارد.
چاپگر رسید حرارتی
نوعی دیگر از پرینتر که در دستگاه خودپرداز به کار می رود، چاپگر رسید حرارتی نام دارد. این مدل ها از رول حرارتی خودپرداز استفاده می کنند. این رول ها بدون نیاز به ریبون و جوهر در مجاورت حرارت تغییر رنگ داده و اطلاعات مربوط را نمایش می دهند.
این دو نوع پرینتر دستگاه خودپرداز مزایا و معایبی دارند. چاپگرهای حرارتی سرعت و دقت بالاتری در چاپ داشته و در هنگام چاپ صدای کمتری ایجاد می کنند. اما ماندگاری چاپ پرینترهای سوزنی بیشتر است و نوشته های روی آن دیرتر محو می شوند. از طرفی قیمت مناسب تری هم دارند. از این رو به ویژه در بانک ها و فروشگاه ها بیشتر کاربرد دارند. از این نوع پرینترها در دستگاه های کارتخوان و پوز نیز استفاده می شود. از دیگر کاربری این پرینترها می توان به دستگاه های دریافت نوبت (در بانک ها، بیمارستان ها و …) و ترازوها اشاره کرد.
ریبون خودپرداز
ریبون نواری آغشته به جوهر مخصوص است که معمولا به صورت رول در می آید. ریبون ها انواع متفاوتی داشته و برای کاربردهای مختلف ساخته می شوند. در یک دسته بندی ریبون ها برای پرینترهای سوزنی و پرینترهای حرارتی تولید می گردند. در پرینتر سوزنی (Dot Matrix Printer) جوهر روی نوار با ضربات سوزن بر روی کاغذ نقش می بندند. در پرینترهای حرارتی (Thermal Printer) در اثر حرارت غیر مستقیم یا مستقیم هد چاپگر، جوهر جامد روی ریبون ذوب شده و تصاویر و اعداد مورد نظر را روی سطح می نشاند، سپس خشک شده و مقاوم می شود.
ریبون خودپرداز نوعی ریبون مخصوص پرینترهای سوزنی و جز مصرفی آن است. انواع ریبون با کاربری آنها شناخته می شوند، از جمله ریبون لیبل زن، ریبون بارکد زن، ریبون تاریخ زن. چاپ توسط برخی از آنها باکیفیت تر و ماندگارتر هستند. علت این امر هم مربوط به مواد تشکیل دهنده ریبون و هم مربوط به مکانیزم چاپ آنهاست. اصولا ریبون های حرارتی کیفیت چاپ بالاتری داشته و برای مواردی استفاده می شوند که نیاز به ماندگاری بیشتر دارند، همچون چاپ موارد امنیتی و گارانتی، لیبل های اصالت محصول و تاریخ مصرف روی محصولات.
ریبون خودپرداز مشابه ریبون دستگاه پوز و ریبون کارتخوان است و در انگلیسی Dot Matrix Printer Ribbon نام دارد. این نوع ریبون برخلاف سایر انواع ریبون به صورت رول تولید نمی شود و در داخل یک کارتریج مخصوص قابل استفاده است. این ریبون علاوه بر مشکی در رنگ های قرمز، آبی و زرد هم تولید می شود. برخی ریبون ها تک رنگ، برخی دو رنگ و برخی تا چهار رنگ را شامل می شوند.
کیفیت ریبون خودپرداز
کیفیت ریبون خودپرداز به ویژگی هایی از قبیل تعداد کاراکتر قابل چاپ در هر متر، مواد تشکیل دهنده، میزان کشش و جنس بدنه کارتریج بستگی دارد. تعداد کاراکتر در ریبون مرغوب حدود ۳ میلیون کاراکتر و در ریبون نامرغوب حدود ۱۰۰ هزار تا ۲۰۰ هزار کاراکتر است.
ریبون خودپرداز هر چقدر صاف تر بوده و میزان کشش آن بیشتر باشد حرکت نرم تری داشته و فشار کمتری به دستگاه چاپگر وارد می کند. مواد تشکیل دهنده ریبون نیز بسته به مقاومت در برابر عوامل محیطی متفاوت است. به طور طبیعی هر چقدر چاپ حاصل دیرتر محو شود، کیفیت جوهر آن بالاتر است. برای افزایش مقاومت در این ریبون ها از نوعی روغن در مواد آن استفاده می شود اما این روغن بعد از خشک شدن نباید ایجاد چربی کند.
یکی دیگر از مولفه های تعیین کننده کیفیت ریبون، جوهر آن است. ذرات جوهر خوب بسیار ریز هستند که سوزن های هد را مسدود نمی کنند. جوهر مرغوب بوی خاصی نداشته، بلافاصله به سطح می چسبد و به راحتی خشک می شود. در مورد ریبون خودپرداز مرغوب اگر با دست سطح چاپ شده را لمس کنید چیزی به دست شما نمی چسبد و احساس چرب بودن نمی کنید. مولفه مهم دیگر بدنه کارتریج ریبون است که باید از مواد مقاوم تشکیل شده و درزها به خوبی جوش خورده و به هم متصل باشند. در برخی مواقع کارتریج خوب کار نمی کند و ریبون در آن به راحتی نمی چرخد. در نتیجه ممکن است سوزن روی یک نقطه ریبون ضربات متمادی وارد کرده و بشکند. همچنین باعث سوراخ شدن ریبون هم می گردد.
نکته مهم
همانند سایر پرینترها، در پرینتر سوزنی هم کیفیت ریبون تاثیر زیادی بر چاپ حاصل و عمر دستگاه چاپ دارد. به عنوان مثال اگر ریبون خودپرداز چروک و کم رنگ باشد اگرچه ارزان تر بوده و به نظر می آید به صرفه است، اما با آسیب رساندن به هد چاپگر، از قبیل شکستن سوزن آن، هزینه های سنگینی را ایجاد می کند. بنابراین استفاده از ریبون خودپرداز مرغوب تر، به صرفه است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید?در گفتگو ها شرکت کنید!