ریبون پرینتر

ریبون پرینتر در انواع چاپگرهای سوزنی و حرارتی

ریبون پرینتر یکی از اجزای مصرفی پرینتر به شمار رفته و در واقع جوهر مورد نیاز پرینتر را تامین می کند. کاربرد اصلی ریبون ها برای چاپ روی انواع لیبل ها هستند که کاربرد زیادی در جامعه امروز دارند. اما جوهر همه پرینترها با استفاده از ریبون تامین نمی شود. بلکه برخی به کارتریج نیاز دارند. در این مقاله ضمن پاسخ به این سوال که ریبون پرینتر چیست، شما را با انواع پرینتر آشنا کرده و کاربرد ریبون را در هر یک توضیح خواهیم داد.

ریبون چاپگر سوزنی

ریبون پرینتر سیاه

ریبون چیست؟

ریبون یا ریبون پرینتر که در فارسی به نوار چاپی شهرت دارد (ریبون به انگلیسی Ribbon یا Print Ribbon نوشته می شود)، نواری است که یک رویه آن با جوهر مخصوص پوشیده شده است. این نوارها را در طول های مختلف حول یک استوانه مرکزی می پیچند و به شکل رول در می آورند. عرض ریبون ها نیز متفاوت است. بسته به نوع پرینتر برخی بسیار نازک مثلا ۲۵ میلی متر بوده و برخی عریض مثلا ۱۱۰ میلی متر هستند. متراژ ریبون در هر رول نیز متفاوت است، از ۴ متر گرفته تا ۴۵۰ متر.

انواع ریبون به لحاظ مواد تشکیل دهنده

همان طور که گفته شد یک رویه ریبون آغشته به جوهر است. کیفیت چاپ و ماندگاری آن تا حد زیادی به مواد تشکیل دهنده ریبون ارتباط دارد. به لحاظ مواد تشکیل دهنده، ریبون پرینتر در سه دسته جای می گیرد. ریبون وکس، ریبون وکس رزین و ریبون رزین. در نوع وکس علاوه بر کربن موم هم وجود دارد. این نوع ریبون ارزان تر بوده و برای مصارف معمولی و کوتاه مدت به کار می رود. زیرا دوام زیادی در برای سایش، مواد شوینده و شیمیایی و حتی آب ندارد. ریبون وکس رزین، علاوه بر کربن و موم دارای مقداری رزین است. این ماده بعد از خشک شدن استحکام بیشتر به چاپ می دهد. هر چقدر میزان رزین در آن بیشتر باشد کیفیت، درخشش و ماندگاری چاپ بالاتر می رود. از این ریبون علاوه بر چاپ روی کاغذ برای کارت های شفاف و پی وی سی نیز استفاده می گردد.

ریبون خودپرداز | نکات خرید ریبون دستگاه پوز و کارتخوان
بیشتر بخوانید

نوعی دیگر ریبون پرینتر که کیفیت و ماندگاری چاپ را بسیار بالاتر می برد، ریبون رزین است. حاصل چاپ نه تنها در برابر سایش و عوامل فیزیکی محیطی بلکه حتی در مقابل تماس با مواد شیمیایی قوی نیز پایدار است. از این ریبون برای چاپ لیبل قطعات صنعتی و خودرو، موارد امنیتی و حمل و نقل بین المللی استفاده می شود.

ریبون جت پرینتر

ریبون چاپگر رنگی

انواع ریبون پرینتر بسته به نوع پرینتر متفاوت هستند. در قسمت بعد به طور خلاصه انواع پرینتر را معرفی خواهیم کرد.

انواع پرینتر و مکانیزم چاپ در آنها

برای بتوانیم انواع ریبون پرینتر را بشناسیم لازم است اطلاعاتی در مورد انواع پرینتر و مکانیزم آنها داشته باشیم. پرینتر یا چاپگر دستگاهی است که با آن به طور مستقیم می توان تصویر یا نوشته مورد نظر را از کامپیوتر برای چاپ ارسال کرد. امروزه با پیشرفت تکنولوژی، علاوه بر کاغذ، امکان چاپ روی سطوح مختلف از جمله پارچه و چوب و حتی پوست تخم مرغ نیز فراهم شده است.

پرینترها به لحاظ مکانیزم چاپ چند نوع مختلف دارند، از جمله پرینتر سوزنی، پرینتر جوهر افشان و پرینتر انتقال حرارتی، پرینتر لیزری، پرینتر LED و پرینتر ماتریس نقطه ای که در گذشته کاربرد بیشتر داشت. در پرینتر جوهر افشان جوهر مایع از طریق سوراخ های ریز نازل های روی کارتریج به روی بستر چاپ اسپری می شود. در پرینتر لیزری یک اسکن لیزری روی کاغذ عقب و جلو می رود و با ایجاد بار مثبت بر روی کاغذ و بار منفی بر روی ذرات جوهر، جوهر را جذب کاغذ می کند. پرینتر LED مشابه پرینتر لیزری بوده اما به جای لیزر از دیود ساطع کننده نور استفاده می کند.

ریبون وکس رزین و انواع ریبون ضد آب
بیشتر بخوانید

پرینتر انتقال حرارتی همان طور که از نامش پیداست با انتقال حرارت به نوار چاپ و ذوب کردن جوهر جامد روی آن، کار چاپ را انجام می دهد. پرینتر ماتریس نقطه ای با ضربات سوزنی پی در پی روی ریبون مخصوص خود، اثر جوهر را بر روی کاغذ می نشاند.

پرینترها به لحاظ کیفیت چاپ و بستر چاپ نیز متفاوت هستند. برخی فقط قابلیت چاپ روی کاغذ را دارند، اما برخی علاوه بر چاپ روی انواع کاغذ روی کارت های براق و PVC، متال و تایوک نیز امکان چاپ دارند. بنابراین هنگام خرید پرینتر ضمن توجه به برند و کیفیت پرینتر، مهم است که بدانید پرینتر را برای چه منظوری احتیاج دارید، سطح مورد نظر شما برای چاپ چیست و چه کیفیتی از چاپ انتظار دارید.

کارتریج یا ریبون پرینتر

به طور طبیعی پرینتر برای انجام چاپ نیاز به جوهر دارد. جوهر پرینترها در دو دسته کارتریج و ریبون پرینتر جای می گیرد. کارتریج دستگاه کوچکی است که جوهر را در خود نگه داشته و از طریق هد، جوهر را به صفحه زیر چاپ انتقال می دهد. کارتریج بعد از مدتی نیاز به شارژ یا تعویض دارد. در مقابل ریبون پرینتر نوارهایی آغشته به جوهر هستند که به صورت رول در داخل دستگاه چاپ قرار می گیرند. رویه دیگر که بدون جوهر است حرارت را از دستگاه چاپ گرفته و به جوهر جامد منتقل می کند. در این فرآیند جوهر ذوب شده و بر روی بستر چاپ می نشیند. ریبون نیز بعد از اتمام به تعویض نیاز دارد.

در دسته بندی دیگر پرینترها رنگی یا سیاه و سفید هستند. پرینتر رنگی علاوه بر کارتریج یا ریبون سیاه، به کارتریج یا ریبون چاپ رنگی نیز احتیاج دارد.

ریبون لمینت هولوگرام و کاربردهای آن
بیشتر بخوانید

عملکرد ریبون در انواع پرینترها

همان طور که گفته شد برخی پرینترها به ریبون و برخی به کارتریج نیاز دارند. در اینجا نحوه عملکرد پرینترهایی که به ریبون نیاز دارند شرح داده می شود. نوع اول ریبون پرینتر سوزنی است. این ریبون مانند کاربن عمل کرده با هر ضربه سوزنی مانند پرینتر قسمتی از جوهر را به بستر چاپ انتقال می دهد. پرینتر سوزنی به خاطر قیمت مناسب و دوام بالا با استقبال گسترده ای مواجه شده و برای مصارف خانگی، بانک ها و صنایع به کار می رود. برخی از برندهای رایج ریبون چاپگر سوزنی عبارتند از: ریبون سوزنی الیوتی، ریبون سوزنی اپسون، ریبون سوزنی کامپوپرینت.

ریبون چاپگر

جت پرینتر

ریبون جت پرینتر با عملکردی متفاوت در پرینترهای جت پرینتر به کار می رود. این چاپگرها کیفیت بالایی در چاپ دارند و در برابر عوامل محیطی و سایش محصول چاپ شده بهتر عمل می کنند. از دو نوع ریبون وکس رزین و رزین در آن استفاده می شود. مکانیزم آن به صورت انتقال حرارت (Thermal Transfer) است.

ریبون پرینتر

ریبون رنگی

کاربرد اصلی ریبون پرینتر در صنعت چاپ

یکی از مهم ترین و پرکاربردترین محصولات صنعت چاپ، انواع لیبل ها هستند. این لیبل ها را می توان در بسته بندی انواع محصولات یا روی آنها مشاهده نمود. به عنوان مثال روی تمام لوازم برقی لیبل هایی جهت معرفی مختصر محصول، نحوه استفاده و مراقبت از آنها وجود دارد. در واقع لیبل ها حاوی اطلاعات مهمی هستند که می توان آنها را پشت یقه لباس و کمر شلوار، قطعات خودرو، لوازم و ابزارهای صنعتی، محصولات آرایشی و بهداشتی، فراورده های غذایی و دارویی مشاهده نمود. این لیبل ها همچنین در فرآیند انبارداری و فروش محصول، صنعت حمل و نقل، پست نیز کاربرد گسترده ای دارند.

ریبون چاپ کارت + راهنمای استفاده در دستگاه صدور کارت
بیشتر بخوانید

از آن جایی که لیبل ها حاوی اطلاعات مهمی هستند، باید طوری چاپ شوند که نوشته ها و تصاویر روی آنها تا مدت طولانی ماندگار باشند. بنابراین از پرینترهای مخصوص که با مکانیزم حرارتی کار می کنند و ریبون پرینتر حرارتی به عنوان جوهر چاپ، استفاده می شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید?
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *